Bemutatkozás

Felsőlajos a Bács-Kiskun megye északi határán, a kiskunsági homokhátság térségében, Kecskeméttől 20 km-re északnyugatra található. Lakosságszáma 1008 fő. A település az 1900-as években vasúti megállóhelyéről és tanyai iskoláiról vált ismertté. A tanyák őslakossága kun és Jászberényből idetelepült jász, de évtizedek alatt a népesség összetétele jelentősen megváltozott. Az itteni futóhomok, melyet a helybeliek csak „ posza homoknak” neveztek, szerény megélhetést nyújtott az itt élő családoknak. Jelentős volt az állattartás, a „közös legelő” elnevezést ma is őrzi a külterületi lakott hely a „Közös” nevet. A település központi részén az ún. „Besenyi földön” felépült sorházakat nevezték „Pucok falunak”. Az elnevezés onnan ered, hogy úgy emelkedtek ki ezek a házak a puszta síkságból, mint a „pucok” túrások. Ez volt a mai közösség magja.


Bács-Kiskun megye címere

Felsőlajos kialakulását az 1929-ben Amerikából hazatelepült Máthé József alapozta meg, aki ott ismerkedett meg különös almafajtákkal, úgy mint jonatán, golden, starking. Hazatérve eldöntötte, hogy Magyarországon is elterjeszti e fajták termesztését. Járta az országot, kereste a helyét a telepítésnek, így akadt rá a felsőlajosi pusztaságra. 50 hold földterületen kezdett hozzá az almatermesztéshez, ezzel életlehetőséget teremtve az itt élő embereknek, akik az ő példáját követték. Faiskolát létesített, facsemetével fizetett a munkásainak, ezzel is támogatva őket saját gyümölcsöseik telepítésében. 1935 és 1940 között bevezette a villanyt, ezzel emberibb körülményeket biztosított. A háború visszavetette a település fejlődését, és jó néhány évet kellett várni arra, hogy elindulhasson a falu kialakulása.

 

 

1958-ban kapott a település rendezési tervet, ezt követően Lajosmizse-Közös néven tanyaközponttá vált, amely 1960-ban mindössze 60 lelket számlált. Ez azt jelentette, hogy feloldották az addigi építési tilalmat és engedélyezték újabb tanyák, lakóházak építését, ennek köszönhetően 15 év múlva már hatszor annyian lakták a tanyaközpontot. Nagy volt az építési kedv, néhány év alatt gomba módon szaporodtak a házak, ekkor épült a mai Iskola és Óvoda utca által határolt tömbben mintegy 20 ház. Meghatározó volt Felsőlajos életében az Almavirág Termelőszövetkezeti Szakcsoport, amely 1961. február 21-én alakult meg 171 taggal, mezőgazdasági alaptevékenység közös végzésére. Sokáig ez az egyetlen munkahely biztosított munkalehetőséget az itt élők számára, ezáltal megalapozva a község fejlődését, növelve vonzerejét. 1974-ben kapta meg a település a Felsőlajos nevet külterületi lakott helyként.

1986. január 1-én az Elnöki Tanács Felsőlajost Lajosmizse Nagyközségének társközségévé nyilvánította. Az 1989-es szabad választások törvényei értelmében vált önálló községgé, önálló önkormányzattal. Európában már sok helyen ismerté tette a települést a Tanyacsárda, mely az Alföld romantikus atmoszféráját és hangulatát idézi. Mind a külföldi, mind a hazai turisták között népszerű és elismert idegenforgalmi látványosság lovasprogramjaival és gasztronómiai szolgáltatásaival.

 

 

Községfejlesztés

 

 

Települési adatok

Terület: 1141 ha
ebből belterület: 82 ha
ebből külterület: 1059 ha

Utak hossza: 14,1 km
ebből belterületi: 6,6 km
ebből szilárd burkolatú: 2,58 km
ebből külterületi: 7,5 km
ebből szilárd burkolatú: 3,7 km

Lakosság létszám: 989 fő
0-17 éves korig 188 fő
18-59 éves korig 618 fő
60 év felettiek 183 fő
Társas vállalkozás: 121

2011. január 1-i állapot

 

 

Térkép & Közlekedés

A település megközelíthető közútról Budapest felől az 50-es úton haladva a 62. kilométernél, illetve Lajosmizse felől szintén az 50-es útról, valamint az M5-ös autópályán közlekedve az Örkényi illetve a Lajosmizsei lehajtó felől.

A helyközi buszjáratok Felsőlajos és Kecskemét között közlekednek, a településen áthaladó távolsági buszjáratok pedig Budapestet és Kecskemétet is érintik.

Vasúton, a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasúvonalon érhető el községünk.